Siirt'te 2 bin 200 kişiye meme, rahim ağzı ve bağırsak kanseri taraması yapıldı
Siirt'te 2023 yılında 2 bin 200 kişi Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezinde (KETEM) meme, rahim ağzı ve bağırsak kanseri taramasından geçirildi, 54 vaka tespit edildi.
Meme kanserinin her 4 kadından 1’inde görüldüğünü ve erken dönemde tedavi edilebildiğini belirten KETEM merkezinde görevli Dr. Şehriban Teğin, hiçbir şikayeti ve belirtisi olmayan vatandaşların hastanelere başvurarak KETEM’de tarama yapmalarının gerektiğini söyledi.
3 kanser türünde tarama yaptıklarını aktaran Teğin, bunlar rahim ağzı kanseri, meme kanseri ve kolorektal kanser denilen bağırsak kanseri olduğunu ifade etti.
"Herhangi bir şikayetlerinin olmasına da gerek yok. Aile hekimlerinin veya kadın doğum uzmanı, genel cerrahın yönlendirmesine ya da, hastaların kendi çevresinden duydukları kadarıyla bize başvuran hastalara bakıyoruz" diyen Teğin, şöyle konuştu:
"Genel olarak bakacak olursak meme kanseri için özellikle meme de kitle, ağırlığı ya da ağrısız olabilir. Meme başı akıntısı, şekil bozukluğu, renk değişikliği gibi belirtilerle gelebiliyorlar. Bizim amacımızda hiçbir şikayeti ve belirtisi olmadan hastaları taramaya tabi tutmaktır. Yıllık, KETEM’e başvuran hasta sayımız 2 bin 200 civarındadır. Bunların bin kadarı sinir, rahim ağzı kanserleri taraması için, 500 kadarı mamografi meme için, bunun 300 kadarı da kolorektal kanser dediğimiz bağırsak kanseri için başvuran hasta sayımız.’’
Sadece kadın hastalarının olmadığını kaydeden Teğin, "Erkek hastalarda başvuruyor. Erkek hastalar yaklaşık yüzde 5 oranına tekabül ediyor. Özellikle erkekler için kolorektal kanser taraması yapıyoruz. Gaitada gizli kana bakıyoruz. Pozitif çıkan hastalarımıza yine de bir üst basamak genel cerrah uzmanlarına sevk ediyoruz. Onlar ileri tetkikler yaparak kanser olup olmadığını hastaya net bir şekilde bildiriyorlar’’ ifadelerini kullandı.