- Haberler
- Kamudan Haber
- Kamu işçileri için 2025 yılı zam görüşmesi başladı! Ne kadar zam gelecek?
Kamu işçileri için 2025 yılı zam görüşmesi başladı! Ne kadar zam gelecek?
Kamuda çalışan yaklaşık 600 bin işçinin ücret artışını belirleyecek 2025 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri sürüyor.
Kamuda çalışan yaklaşık 600 bin işçinin ücret artışını belirleyecek 2025 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri sürüyor. Karayolları, demiryolları, enerji üretim tesisleri, bakanlıklar, üniversiteler ve hastaneleri kapsayan çok sayıda kurumda görev yapan kamu işçileri için belirlenecek zam oranları merakla beklenirken, görüşmelerde kritik aşamaya yaklaşılıyor.
TÜHİS’in İlk Teklifi Yolda
Kamu işverenini temsil eden Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS), işçi kesiminin sunduğu zam talebine ilişkin maliyet analizlerini sürdürüyor. Önümüzdeki günlerde TÜHİS’in ilk teklifini işçi sendikalarına sunması bekleniyor. Böylece müzakere sürecinin hız kazanması öngörülüyor.
Görüşmeler, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ'in ortak talebiyle 27 Şubat’ta resmen başlamıştı. Sendikalar, günlük brüt taban ücretin 1800 liraya çıkarılmasını, ardından 2025’in ilk yarısı için yüzde 50, ikinci yarısı için yüzde 25 zam ve bu oranların üzerine yüzde 10 refah payı eklenmesini talep ediyor. Bu talepler şu anda TÜHİS tarafından kapsamlı şekilde değerlendiriliyor.
Memur ve Özel Sektör İçin de Belirleyici Olacak
Kamu işçileriyle yapılan bu çerçeve protokol, yalnızca işçileri değil, kamu kesiminde yapılacak diğer toplu sözleşmeler açısından da belirleyici olacak. Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisinin maaş artışlarını belirleyecek 2026-2027 dönemine ilişkin 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri 1 Ağustos'ta başlayacak.
Öte yandan, özel sektörde imzalanacak başta Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) Grup Toplu İş Sözleşmesi olmak üzere birçok sözleşme süreci de kamudaki zam oranlarını referans alacak. Bu nedenle, kamu protokolü çalışma hayatının tüm kesimleri için önemli bir gösterge niteliği taşıyor.
Bakmadan Geçme





