İsias Otel Davası'nda kamu görevlileri ilk kez hakim karşısında
6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli depremler sırasında yıkılan ve 72 kişiye mezar olan Adıyaman Grand İsias Oteli davası başladı.
6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli depremler sırasında yıkılan ve 72 kişiye mezar olan Adıyaman Grand İsias Oteli’nin çökmesinde kusuru bulunduğu iddiasıyla yargılanan 6 kamu görevlisinin davası bugün Adıyaman 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı.
Sanıklar arasında, dönemin Adıyaman Belediye Başkan Yardımcısı Osman Bulut’un yanı sıra belediyede görevli imar müdürü, teknisyen ve yapı ruhsatı süreçlerinde yer alan personeller bulunuyor. Kamu görevlileri hakkında “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçlamasıyla dava açıldı.
Sanıklar ifade verdi, aileler şikâyetlerini dile getirdi
Mahkemede ilk olarak, yapı ruhsatına imza atan Ruhsat Büro Teknisyeni Abdurrahman Karaaslan dinlendi. Karaaslan, teknik bilgiye sahip olmadığını ve göreve “daktilo yazmayı bildiği için” getirildiğini belirtti. İmar Müdürü Yusuf Gül ise, 1993’te yürürlükte olan mevzuat çerçevesinde şekli değerlendirme yaptıklarını savundu. Sanık Osman Bulut da tarih öğretmeni olduğunu ve teknik konulara vakıf olmadığını belirterek Alzheimer hastalığı bulunduğunu kaydetti.
Sanıkların beyanları boyunca sık sık sorumluluğu üstlerinden aldıkları talimatlara, şekli evrak onaylarına ve teknik yeterlilik dışı görevlendirmelere bağlamaları dikkat çekti.
Aileler isyan etti: “Hepsinden şikayetçiyiz”
Duruşmaya KKTC’den gelen çok sayıda aile, baro başkanları, hukukçular ve gazeteciler de katıldı. Hayatını kaybedenlerin ailelerine mahkemede söz verildi. Söz alan aileler, sanıkların görev ve yetkilerini yerine getirmediklerini, evraklara bilinçsizce imza attıklarını belirterek, tüm sanıklardan şikâyetçi olduklarını dile getirdi.
Ali Ekber Tan, “Belgeleri imzalayanlar neyi imzaladığını bilmiyor. Bu dava sadece bugün için değil, gelecek nesiller için de örnek olacak” dedi. Ayşe Akın ise iki oğlunu kaybettiği faciada sanıkların attıkları imzaların hesabını vermesi gerektiğini söyledi.
Fatma Karasel, “Sonuna kadar mücadele edeceğiz, en ağır cezayı alana kadar bu davanın peşindeyiz” ifadelerini kullandı. Kızı Sahil’i kaybeden öğretmen Esra Özberkman, “Öğretmenim ama bilmediğim belgeye imza atmıyorum. Biz buraya tiyatro izlemeye gelmedik” diye konuştu.
Sanıklar sorumluluğu reddetti, bazıları ifade vermedi
Sanıklardan Mehmet Salih Alkayış, imar kanunu gereğince ruhsat sorumluluğunun fenni mesulde olduğunu, kendisinin kusursuz olduğunu belirtti. Sanıklar, yapı ruhsatı süreçlerinde şekli imza attıklarını, teknik detayların başka birim ve kişiler tarafından yürütüldüğünü öne sürdü. Bazı sanıklar soruları yanıtsız bırakırken, bazıları ise bilirkişi raporlarını gerekçe göstererek beraat talebinde bulundu.
Adalet çağrısı: "Bu dava Türkiye için milat olmalı"
Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Yücesoylu Karakaya, yaptığı açıklamada “Bu dava sadece geçmişin değil, geleceğin de davası. Kamu görevini yapan herkes, sorumsuzlukla neler yaşanabileceğini bilmeli. Adaletin eksik kalmasına izin vermeyeceğiz” dedi.
Devlet yetkilileri ve hukukçular duruşmayı takip etti
Duruşmaya, KKTC Cumhuriyet Meclisi’nden yetkililer, Devlet Planlama Örgütü temsilcileri, Barolar Birliği yöneticileri, avukatlar ve çok sayıda basın mensubu da katıldı. Adıyaman Adliyesi önünde yoğun güvenlik önlemleri alınırken, aileler duruşma salonuna sığmadı.
Ara verildi, duruşmalar sürecek
Mahkeme heyeti, taraf beyanlarının alınmasının ardından duruşmaya yarım saat ara verdi. Bugünkü duruşma sürecinin akşam saatlerine kadar devam etmesi bekleniyor.