GAÜN'de Yapay Zeka ve Hukuk Sempozyumu

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Hukuk Fakültesi tarafından Yapay Zeka ve Hukuk Sempozyumu düzenlendi.

GAÜN'de Yapay Zeka ve Hukuk Sempozyumu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

GAÜN Atatürk Kültür Sahnesi’nde düzenlenen sempozyumun açılış konuşmasını yapan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın, öncelikle Gazze’de yaşanan insanlık dramına dikkat çekerek, “Dünyada insanlığın bittiği günler yaşıyoruz. Teknolojik gelişmelerin yaşandığı, yapay zeka teknolojisinin konuşulduğu bir dönemde dünyada vahşet yaşanıyor. Bu vahşete dünya ses vermeli” dedi.

Konuşmasında akıl ve zekanın sıklıkla karıştırılan ancak farklı kavramlar olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Özaydın, “Yazdığım kitapta zekayla aklı ayırırım ben. Çünkü dünyada dualist bir düzen yani ikili yapı vardır. İyi var, kötü var, adil olan ve adaletsiz olan var. İnsanın dualitesi içindedir. Eğer zeka, aklın önderliğinde yol yürürse harika şeyler çıkar. Eğer akıl zekayı takip ederse bugünkü dünya çıkar. Bugünkü dünyayı icat eden zeki adamlardır. Keza bugün dünyanın rezilliği de yine zeki adamların işidir.” diyerek günümüzde yaşanan krizlerin zekanın kötüye kullanılmasından kaynaklandığını vurguladı.

Salondaki hukuk fakültesi öğrencilerine de hitap eden GAÜN Rektörü Prof. Dr. Özaydın, “Entelektüel hukukçular olun, sıradan olmayın. Bu tür etkinlikler sizlerin entelektüel, kendi alanında yetkin hukukçular olmanız noktasında büyük önem taşıyor.” diyerek sözlerini bitirdi.

Sempozyumun hukukun ve yapay zekanın kesişme noktalarını ele alarak, bu alandaki güncel gelişmeleri ve gelecekteki eğilimleri tartışma fırsatı sunacağını belirten Gaziantep Barosu Başkanı İskender Kahraman, böyle önemli bir konuyu ele alan sempozyum düzenledikleri için Gaziantep Üniversitesi ve Hukuk Fakültesine teşekkür etti.

Yapay zekanın hukuk alanında önemli değişimlere neden olduğunu ve bu değişimlerin etkili bir şekilde yönetilmesinin önemine vurgu yapan GAÜN Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Esra Siverekli ise, “Yapay zeka çok önemli bir konudur. Bizler iletişim ve bilgi teknolojilerini küreselleşme sürecinin ortaya çıkardığını düşünürüz ancak, bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler küreselleşme sürecini ortaya çıkarmıştır. Bu süreç içerisindeki en kritik ve önemini koruyan başlıklardan bir tanesi de yapay zeka” dedi.

Yapay zekanın son dönemde oldukça popüler ve hayatımızı her alanda etkilediğini belirten Sempozyum Yürütme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Tayfun Ercan da, “Gelişmelerin baş döndürücü bir hızla ilerlediği bir döneme giriyoruz. Bu durum insanın geleceği için oldukça endişe verici. Yapay zekanın yakın dönemde toplumsal düzeni derinden etkileyeceğini görmekteyiz. Yapay zeka olumlu etkileriyle beraber, eşitsizliğe, ayrımcılığa, kişisel verilerin korunması hakkının ihlaline neden olabilecek olumsuz durumlara da neden olacak. Bu sempozyum hukuk alanında yapay zekanın kullanımı konusunda bizlere derinlemesine bilgi edinme ve farkındalık kazanma fırsatı sunacak” diye konuştu.

Protokol konuşmaları sonrasında Yakın Doğu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Durmuş Tezcan açılış sunumunu yaptı.

Panelin ilk oturumuna geçilmeden önce GAÜN Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın tarafından; Prof. Dr. Durmuş Tezcan, Doç. Dr. Tayfun Ercan, Doç. Dr. Ahmet Bozdağ, Dr. Ceyda Ümit, İskender Kahraman, Arş. Gör. Deniz Otay Korkmaz ile Arş. Gör. Eda Nur Gizem Doğan’a sempozyuma katkılarından dolayı teşekkür plaketi takdim edildi.

Haber

Haber

Haber

Haber

Haber

Haber

Bakmadan Geçme