GAÜN Tıp Fakültesi'nde geleneksel 'Bilim Modülü' etkinliği gerçekleştirildi
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri Danışmanlığında Türkçe ve İngilizce Tıp Programları Dönem 1 Öğrencileri tarafından Geleneksel Bilim Modülü etkinliğinin altıncısı gerçekleştirildi.
Öğrencilerin bilimsel bakış açısı kazanması, literatür tarama, bilimsel hipotez kurabilme, bilimsel analiz yeteneklerinin oluşması, poster hazırlayabilme yetkinliklerini kazanabilmesi amacını hedefleyen Bilim Modülü etkinliği, Tıp Fakültesi Dönem 1 Amfisi ve Fuaye alanında gerçekleştirildi.
Etkinliğin açılışında konuşan Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Şen, “Bugün bilim modülünün altıncısını gerçekleştiriyoruz. Program öncesinde panoları gezme fırsatı yakaladım. Çok güzel işler, çalışmalar çıktığını gördüm. Altı yıldır düzenlediğimiz bu etkinliğimiz aslında 2 dönem ödevlendirme şeklinde 1 dönem ise yaşadığımız deprem dolayısıyla uzaktan eğitim şeklinde verildi. İlk eğitim sürecinden bu zamana kadar geçen sürece baktığımda çok yol kat edildiğini gördüm. Hem sevgili öğrencilerimizle hem de saygıdeğer danışman öğretim üyelerimizle gurur duydum. Bu tür etkinliklerin devamını bekliyoruz. Siz sevgili öğrencilerimizin arasından gurur duyacağımız birçok bilim insanı çıkacağını umuyorum. Bilim modülü etkinliğinde emeği geçen tüm öğretim üyelerine ve öğrencilerimize teşekkür ederim” ifadelerine yer verdi.
GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Ayşe Balat’ın da katıldığı etkinlikte, GAÜN Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevgi Gezici tarafından Yapay Zekanın Tıp ve Bilim alanında Kullanımına Yönelik sunum yapıldı.
Konuşmalarına tıp alanında yapay zekâ algoritmalarının kullanıldığı uygulama örnekleri ile başlayan Doç. Dr. Gezici, yapay zeka teknolojilerinin özellikle hastalıkların tanı ve teşhisinde, robotik cerrahi uygulamalarında, hasta yönetim ve tedavi planlamasında, kişiselleştirilmiş tedavi uygulamalarında, ilaç geliştirme simülasyon çalışmalarında, klinik karar destek sistemlerinde, sanal asistanlar ile hasta takip ve danışmanlığında olmak üzere pek çok alanda kullanım kolaylığı sağladığını ifade etti.
Doç. Dr. Sevgi Gezici sözlerine, “Tıpta yapay zekâ algısı hem olumlu hem de olumsuz görüşler içermektedir. Yapay zekânın tıbbi süreçlerde hız ve doğruluk sağlama potansiyeli, verimlilik artırma yeteneği ve kişiselleştirilmiş tıp alanındaki katkıları olumlu algılanırken; gizlilik ve güvenlik kaygıları, insan dokunuşunun kaybı ve iş kaybı korkusu gibi negatif algılar da mevcuttur. Eğitim, şeffaflık ve geri bildirim mekanizmaları gibi stratejiler, yapay zekaya olan güveni artırabilir ve bu teknolojinin sağlık alanında daha geniş kabul görmesini sağlayabilir. Bu anlamda, etik yapay zekâ geliştirme ve uygulama, teknolojinin topluma faydalı, güvenli ve adil bir şekilde entegrasyonunu sağlamak için gereklidir. En iyi uygulamalar, vaka çalışmaları ve disiplinler arası iş birliği, yapay zekânın etik sorunlarını ele almak ve çözmek için kritik rol oynar. Değişen ve dönüşen teknolojiye ayak uydurmalıyız, ancak etik değerlerimizi önceliğe almalıyız” şeklinde konuştu.
Etkinlikte, GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Ayşe Balat, GAÜN Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Şen ve çok sayıda öğretim üyesi öğrencilerin bilimsel çalışmalarını inceleyerek, çalışmaları hakkında bilgi aldı.