• Haberler
  • Gündem
  • Eğitim Sen'liler Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun İptal Edilmesini İstiyor

Eğitim Sen'liler Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun İptal Edilmesini İstiyor

Adıyaman Eğitim Sen Şubesi üyeleri 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'n iptal edilmesini isteyerek tepkilerini dile getirdiler.

Eğitim Sen'liler Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun İptal Edilmesini İstiyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Demokrasi Parkı önünde toplanan Adıyaman Eğitim Sen Şubesi üyeleri ellerinde pankart ve dövizlerle tepki göstererek, 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun iptal edilmesini istediler.

Toplanan Adıyaman Eğitim Sen Şubesi üyeleri adına açıklamada bulunan Eğitim Sen Adıyaman Şube Başkanı Abdullah Demir,"Türkiye’de eğitim sistemi uzun süredir ciddi sorunlarla karşı karşıya bırakılırken, eğitimin temel sorunlarına yönelik çözümsüzlük politikaları bizzat iktidar ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) eliyle yapılan yasal düzenlemeler ve fiili dayatmalar eşliğinde sürdürülmeye devam ediyor. Siyasi iktidarın eğitim alanında, uzun süredir kendi siyasal-ideolojik hedefleri doğrultusunda attığı adımlar, çeşitli vakıf ve derneklerle iş birliği halinde hayata geçirilen ‘piyasacı’ ve ‘dini eğitim’ merkezli uygulamalar, başta öğrenciler olmak üzere, öğretmenleri, eğitim emekçileri ve velileri doğrudan etkilemiştir. Eğitimde yaşanan ve yapısal hale gelen sorunlar her ne kadar görmezden gelinmeye çalışılsa da eğitim sorunu, ekonomiden yaşanan gelişmelerin ardından halkın ve eğitim emekçilerinin en önemli ve öncelikli gündemini oluşturmaktadır. Çocuklar eğitim hakkından eşit koşullarda yararlanamamaktadır. Eğitime erişimde, kız çocukları, mülteci çocuklar, anadili farklı olan çocuklar, engelli çocuklar ve geçici koruma altındaki çocukların dezavantajlarını ortadan kaldıracak adımlar atılmamıştır."dedi.

Mevcut meslek kanununun öğretmenlerin ihtiyaçlarını karşılamadığı açıkça orta olduğunu öne süren Demir, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Eğitim sisteminde ve toplumsal yaşamda benimsenen tekçi anlayış, farklı inanç, kimlik ve mezhepleri yok saymayı, onları ve taleplerini görmezden gelmeyi ısrarla sürdürmektedir. Türkiye’nin kamusal, laik, bilimsel eğitim konusunda olduğu gibi, anadilinde eğitim konusundaki olumsuz sicilini ısrarla sürdürmesini de anlamak mümkün değildir. Bölgemizde anadilinde eğitim görme hakkından yoksun bırakılan yüz binlerce öğrencinin yaşıtlarına göre eşitsiz bir öğrenim hayatına mecbur kaldığı; psikolojik, sosyolojik, pedagojik olarak yaşamının olumsuz etkilendiği bilinmektedir. Eğitimin tüm kademelerinde anadilinde eğitim vermek yerine hafta da iki saat kendisine bir lütufmuş gibi seçmeli ders olarak verilmek istenmesi samimiyetten uzak olunduğunu göstermektedir. Okulların fiziki altyapı ve donanım eksikliklerinin sürmesi, kalabalık sınıflar sorunu, ikili öğretim, taşımalı eğitim, çocuk ve gençlerin dini cemaat ve vakıfların kreşlerine ve yurtlarına yönlendirilmesi, çocuklara yönelik taciz ve istismar vakalarının artması, mülakata dayalı sözleşmeli öğretmenlik ve ücretli öğretmenlik uygulamasının sürmesi, ataması yapılmayan öğretmenler sorunu, siyasal kadrolaşma, liyakatsizlik ve yukarıda saydığımız çok sayıda sorun, eğitim sisteminin belli başlı sorunları olarak ortada durmaktadır. 1 yıla yakın bir süredir eğitim emekçilerin gündemini işgal eden ve eğitim emekçilerini ayrıştıracak ve çalışma barışını bozacak olan öğretmenlik meslek kanunu bir an önce iptal edilmelidir. Kapsamlı ve bütüncül bir Öğretmenlik Meslek Kanunu, tüm eğitim emekçilerinin ekonomik taleplerini ve başta iş güvencesi olmak üzere öğretmenlerin temel haklarını, sosyal, demokratik ve özlük haklarını güvenceye almak zorundadır. Mevcut meslek kanununun öğretmenlerin ihtiyaçlarını karşılamadığı açıkça ortadadır. Bundan dolayı yeni bir meslek kanunu düzenlenmek zorundadır. Öğretmenler lehine bir içerik taşıması gereken meslek kanunu, ILO ve UNESCO tarafından 5 Ekim 1966’da kabul edilen “Öğretmenlerin Statüsüne İlişkin Tavsiye Kararı’na uygun şekilde düzenlenmelidir. Eğitim Sen olarak, eleştiri ve önerilerimiz doğrultusunda hazırlanacak gerçek bir meslek kanununu talep etmeye devam edeceğiz. Birliğimizi, dayanışmamızı ve iş barışımızı bozacak Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun geri çekilmesi, Kariyer Basamakları Sınavı’nın iptal edilmesi için mücadeleye devam edeceğiz. Eğitim Sen olarak 2022-2023 eğitim-öğretim yılı başında şunu bir kez daha söylüyoruz. Demokratik, bilimsel, laik, kamusal, parasız, nitelikli ve anadilinde eğitim mücadelemize her şartta ve her koşulda devam edeceğiz. Tüm öğrencilerimizin; demokratik, bilimsel, laik ,kamusal, parasız, anadilinde ve nitelikli eğitim hakkından yararlanabildiği, tüm eğitim emekçileri arkadaşlarımızın; insanca bir yaşam ve demokratik çalışma koşullarının sağlandığı, sağlıklı, başarılı bir eğitim yılı geçirilmeleri dileğiyle. hayırlı olmasını diliyoruz."

Üyeler yapılan açıklamanın ardından olaysız şekilde dağıldılar.

Haber: Gamze GÜL

Bakmadan Geçme