• Haberler
  • Gündem
  • Cumhuriyet'i Sonsuza Kadar Liyakatli Gençler Yetiştirmekle Yaşatabiliriz

Cumhuriyet'i Sonsuza Kadar Liyakatli Gençler Yetiştirmekle Yaşatabiliriz

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve Cumhuriyet Halk Partisi Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, Türkay Gazetesinin sorularını yanıtladı. Tutdere, geleceğin garantisi gençlerin yetişmesinde önemli rol oynayan eğitim kalitesinden, ekonominin eğitimdeki rolüyle ilgili konuşlarda değerlendirmelerde bulundu.

Cumhuriyet'i Sonsuza Kadar Liyakatli Gençler Yetiştirmekle Yaşatabiliriz
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Vatandaşlarla her fırsatta buluştuklarını, sorunlarını dinlediklerini belirten Milletvekili Tutdere, CHP’nin vatandaşlara umut olduğunu, başkanlık sistemiyle birlikte bir dizi sorunun beraberinde geldiğini bu sorunlarında çözümünün sistemi değiştirmek olduğu gibi konulara da değindi.

Adıyaman’da Siyaset Tarihinde Kimsenin Yapmadığını Yapıyoruz

Vatandaşların arayış içinde olduğunu ve bu noktada Cumhuriyet Halk Partisi’nin umut olduğunu söyleyen Turdere, “Çok büyük bir mücadelenin ve gayret içerisindeyiz. Yaz boyunca meclis tatildeyken Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili grubu ve genel başkanımızın liderliğinde salı günleri yapmış olduğumuz grup toplantılarını Anadolu’nun kentlerine taşıdık. Biz ara vermeden tatile girmeden birçok kentte toplantılar, esnaf buluşmaları yaptık. Genel başkanımız halk ile buluşmalarından bir tanesini de Gölbaşı ve Şambayat’ta Adıyamanlılarla buluştu. Biz Adıyaman ve Türkiye genelinde gittiğimiz her yerde genel başkanımıza ve partimize büyük bir teveccühün olduğunu görüyoruz. Çünkü millet düşüncesi fikri ne olursa olsun bütün insanlar ekonomik kriz nedeniyle iktidarın beceriksiz ekonomik politikası nedeniyle bu iktidardan kurtulmanın yollarını arıyorlar. Bir arayış içerisindeler tam da bu noktada Cumhuriyet Halk Partisi umut olmuş durumdadır. CHP çalışkan genel başkanı ve milletvekilleriyle halka umut olmuş durumda. Biz de Adıyamanlıların bütün sorunlarını takip ediyoruz, çözüm için katkı sağlıyoruz ve gündeme taşıyoruz. Bütün köyleri geziyoruz belki de Adıyaman’da siyaset tarihinde kimsenin yapmadığını yapıyoruz. Adıyaman ve 9 ilçenin bütün köylerini ve şehirdeki bütün esnaflarını bizzat ziyaret edip dertlerini dinliyoruz. Vatandaşın dertlerinin çözümü için meclise ve bakanlıklara taşıyan milletvekiliyim. Arkadaşlarımız da bu şekilde çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Sistemi Değiştiremezsek Ülke Olarak Bir Santim İleri Gitme Şansımız Yok

Türkiye’nin önümüzdeki günlerde yavaş yavaş seçim atmosferine doğru gittiğini gördüklerini dile getiren Tutdere, “İçinde bulunduğumuz bütün bu sıkıntıları aşmanın yolu sistemi değiştirmekten geçiyor. Fikri düşüncesi ne olursa olsun bütün yurttaşların bu gerçeği görmesi lazım. Eğer biz bu başkanlık sistemini değiştiremezsek ülke olarak bir santim ileri gitme şansımız yok. 2018’de Başkanlık Sistemine geçtiğimizden bu yana iki yakamız bir araya gelmiyor. Ekonomik krizler, hızla adaletten, demokrasiden uzaklaşma ve bununla beraber ülkemizde ciddi sorunlar yaratmış durumda. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak Demokratik Parlamenter sistemi yeniden inşa edeceğiz, anayasayı değiştirerek Türkiye’de birbirini dengelediği, denetlediği şeffaf, açık sistemi inşa etmemiz gerektiğine inanıyoruz. Çünkü başkanlık sistemi adaleti yok etti. Adalet olmayan bir yerde ekonomi olmaz. Ekonominin olmadığı yerde istihdam olmaz. İşsizlik yoksulluk ve diğer sosyal olaylar baş gösteriyor. Hayat standartları düştü. Beraberinde bir dizi sıkıntılar geliyor. Ülkenin kurtuluşu bu sistemi değiştirmekten geçiyor” diyerek sistemin değişmesi gerektiğini söyledi.

Geçtiğimiz günlerde kutlanan ve dünyanın ilk ve tek bayramı olma özelliğini taşıyan Besni Eğitim Bayramına değinerek Besni’de Eğitim bayramı kutlamaları var, Besni’de güzel şeyler oluyor. Bayramla Adıyaman’ın eğitimdeki durumunu da çek etmiş oluyoruz diyen TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve Cumhuriyet Halk Partisi Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, “Adıyaman’ın ve Türkiye’nin eğitim ile ilgili çok sorunu var. Üniversiteler açılıyor çocuklarımızın barınma sorunundan, ekonomik sorunlarından tutun bir dizi sorunu var. Ülkemizin gençleri soruların çalındığı, mezunların iş bulamadığı ve üniversite mezunlarının hayallerini yurt dışında aradığı bir ortamda biz yeni eğitim ve öğretim yılına başlıyoruz. Gerçekten hayat pahalılığı karşısında ailelerimiz öğrencilerimiz ciddi anlamda mağdur durumdalar” şeklinde konuştu.

Kılıçdaroğlu’nun Gölbaşı’nda esnaf ziyareti sırasında karşılaştıkları bir olayı anlatan Tutdere, “Gölbaşı’nda esnaf ziyareti sırasında bir kitapçıya girdik. İki tane kız çocuğu matematik ve Türkçe test kitabı almak için gelmişlerdi. Esnafımıza matematik test kitabının fiyatını sorduklarında 240 TL, Türkçe test kitabının 130 TL olduğunu söylediğinde çocuklar birbirlerinin gözüne baktılar. Paraları yetmediği için pazarlık yapıyorlardı biz de o pazarlığa denk geldik. Fiyat pahalılığından dolayı sadece bir tane kitap alabildiler. Çocuklarımızın fiyatlar karşısındaki hayal kırıklığını ben gözlerinde gördüm. Düşünebiliyor musunuz hayallerle kırtasiyeye geliyorsunuz. Ders çalışmak, kendi geleceği ve ülkemizin geleceği için mücadele eden çocuklarımız ekonomik zorluklar nedeniyle bir ders kitabını bile alamaz durumda oluyorlar. Sadece bir kitap alabilen çocukların onurları kırıldı rencide oldular. O çocuklar boyunları bükük bir şekilde oradan ayrıldılar” dedi.

Çocuklarını İyi Yetiştirmeyen Ülkelerin Geleceği De Olmaz!

Sosyal devletin yapması gerektiği eğitimde mağdur olmasın diye gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini vurgulayan Milletvekili Tutdere, “Sizin aracılığınızla Türkiye’ye özellikle ülkeyi yöneten iktidara çağrı yapıyoruz. Ekonomik koşullar nedeniyle özellikle hayat pahalılığı nedeniyle çocuklarımız, gençlerimiz ve velilerimiz mağdur. Bu konuda gerçekten tedbir alınması gerekiyor. Şu anda aileler öğrencilerinin kıyafetlerini zorunlu ihtiyaçlarını almakta bile güçlük çekiyorlar. Bu şekilde biz çocuklarımızı yetiştiremeyiz. Çok iyi biliyoruz ki çocuklarını iyi yetiştirmeyen ülkelerin geleceği de olmaz. Gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor biz buradan iktidara sesleniyoruz. Çocuklarımız mağdur olmasın, gerekli önlemleri alın. Gerekirse destek verin gerekirse de çocukların bütün ihtiyaçları devletin karşılayacağı şekilde sosyal devletin gerektirdiği gibi tedbirleri almalarını istiyoruz” ifadeleriyle eğitimdeki mağduriyetin giderilmesini istedi.

Eğitimli Liyakatli Gençlere İhtiyaçları Var

Anayasaya öre eğitimin parasız olduğunu ve eğitimde fırsat eşitliğinin devletin sağlaması gerektiğine de değinen Milletvekili Turdere, “Günümüz koşullarına baktığımızda ne eğitim parasız ne de fırsat eşitliği var. Parasına göre eğitim olmuş durumda, büyük bir eşitsizlik adaletsizlik var. Üniversite sınavında ilk bine giren öğrenciyle elli bine giren parayı basan çocuk aynı okula gidip aynı diplomayı alıyor. Türkiye’de eğitimin hak ettiği yere gelebilmesi için gençlerin geleceğe güvenle hazırlanabilmesi için eğitimli liyakatli gençlere ihtiyaçları var. Bu yol eğitimden geçiyor maalesef eğitim sistemimiz çökmüş, tamamen ranta dönüşmüş durumda. Bir tarafta okul ücretsiz deniliyor ama bir tarafta bütün öğretmenler ek ders kaynağı gösteriyor aileler de bu kaynağı almak zorunda kalıyorlar. Ek kitapları alamayan aileler var ve çocuklar da sınıflarda eziliyor ciddi travma bırakmış durumda. Açıkça belirtmek istiyorum Cumhuriyet Halk Partisi olarak eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması için yani Hakkâri’deki çocukla İstanbul’daki, Adıyaman Besni’deki çocuk Ankara Çankaya’daki çocuk madem aynı sınava giriyorsa aynı eğitim koşullarından faydalanması gerekiyor. Bu konuda çalışmalarımız var eğitimde özellikle atanamayan öğretmenler sorununu çözeceğiz” sözlerine ek olarak köy okullarını açacaklarını ve adil daha fırsat eşitliği sağlayacak çözümleri olduğunu da ekledi.

İlk 100 günde Üniversiteli öğrencilerin yurt sorununu çözeceklerine de değinen Tutdere, “Üniversiteli öğrencilerimizin ben üniversiteyi kazandım ama nerede kalacağım kaygısıyla gitmeyecek. Güle oynaya valizini alıp gidecek. Gölbaşı’nda KYK yurdunun olmamasıyla ilgili bizlere de talep geldi. Gölbaşı’nı kazanan çocukların kalacak yerleri yok barınma sorunları var. Önemli bir mesele Adıyaman’da bütün ilçelerinde bu güne kadar yurt sorununun çözülmüş olması lazımdı. Gölbaşı için bu büyük bir eksiklik biz bunu gündeme alacağız, yurt yapılması için takibini yapacağız. Çünkü Gölbaşındaki çocuklarımızın huzurlu, güvenli bir ortamda eğitimlerini almaları gerekiyor. Bunun koşulları neyse devlet tarafından sağlanması gerekiyor. Gölbaşına yurdun yapılması için ben takipçisi olacağım. Diğer ilçelerdeki yurt eksikliğinin giderilmesi için ne gerekiyorsa takip edeceğim” dedi.

Bu İktidarın Sorun Çözme Kabiliyeti Kalmamıştır

Milletvekili Tutdere, parasına göre sağlık, parasına göre eğitim, adalet hukuk ve güvenlik olması gerektiğini konuşmalarına ekleyerek şöyle devam etti; “Coğrafya kaderimdiri değiştireceğiz. Milletvekili olarak karşınızdaysam coğrafyanın da kader olmadığının en güzel göstergesiyim. Bende bir köy okulunda okudum çiftçi çocuğuyum. Eğitim sayesinde bu aşamalara geldik. Halkımıza milletimize hizmet ediyoruz. Benim gibi binler milyonlar var, yeter ki fırsatlar verilsin, çocukların önü açılsın ve uygun bir rekabet ortamı sağlansın. Bir hukuk devletinde eğitim, sağlık, güvenlik, diğer tüm hak ve özgürlüklerin bütün yurttaşlar için eşit adil sağlanması lazım. Bu devletin anayasal görevidir. Şu anda anayasal görev konusunda çok ciddi eksiklikler, büyük mağduriyetler var. İnşallah bunlar yeni dönemde biz iktidara geldiğimizde, bizim içinde bulunduğumuz ittifak iktidara geldiğinde bu sorunları adım adım hepsini çözeceğiz. Biz parti olarak şuna inanıyoruz, toplumun emniyetini geleceğini liyakatli gençler yetiştirmekle kurtarabiliriz. Cumhuriyet’i sonsuza kadar bu şekilde yaşatabiliriz. Eğer biz ülkemizdeki gençlerimizi bilgiyle, teknolojiyle ve bilimle tanıştırmazsak bizim geleceğe dönük planlarımızı gerçekleştirme şansımız asla olamayacak. Bugün okul açılışında Türkiye’nin en büyük sanayicisi feryat ediyor biz yetişmiş eleman sıkıntısı çekiyoruz diyor. Biz bilimle donatılmış liyakatli kadrolar bulamıyoruz diyor. İnşallah halkımız destek olduğunda hayata geçireceğiz. Halkımız bize yetkiyi verdiğinde Allah’ın izniyle biz geleceğiz bunları tek tek çözeceğiz. Bu iktidarın sorunu çözme kabiliyeti kalmamıştır. 20 yıldır Adıyaman’ın Gölbaşı’ndaki bir sorununu çözmeyen, yol sorununu, sağlık sorununu çözmeyen bir iktidarın ne ilimize ne de ülkemize verecek hiçbir şeyi kalmamıştır.”

Biz Gölbaşı’na Elimizden Gelen Bütün Gayretle, Tüm İmkânları Seferber Etmiş Durumdayız

Tutdere sözlerini sonlandırırken; “Gölbaşı halkımız 31 Mart’ta partimize ve adayımıza büyük bir sahiplenme ile destek oldular, Belediye Başkanımıza Cumhuriyet Halk Partisine oy verdiler. Gölbaşı’ndaki arkadaşlarımız büyük bir gayretle çalışıyorlar. Biz Gölbaşı’na elimizden gelen bütün gayretle, tüm imkânları seferber etmiş durumdayız. Gölbaşılıları sosyal belediyecilikle tanıştırdık tanıştırmaya devam edeceğiz. Eksikleri gidermeye devam edeceğiz. Bundan sonra Gölbaşı halkımız müsterih olsun. Önümüzde daha güzel projelerle, hizmetlerle Gölbaşılılarla olacağız. Gölbaşı Belediye başkanımıza, encümenlerimize ve çalışan arkadaşlarımıza teşekkür ediyor başarılar diliyorum. Meclis açıldı bundan sonraki günlerde de Adıyamanımızın, ilçelerinin ve bütün herkesin sesi olacağız. Adıyaman’ın mecliste hak ettiği şekilde temsil edilmesi için üzerimize ne düşüyorsa yapacağız. Adıyaman’daki bütün kamu yatırımlarının tamamlanması için Bakanlıklar düzeyinde tüm kurumlar düzeyinde takibimizi sürdüreceğiz. Çünkü biz a’dan z’ye Adıyaman’ın bütün sorunlarını biliyoruz, takipçisiyiz çözümü içinde ne gerekiyorsa sorunları çözünceye kadar iktidarı zorlayacağız. Bu iktidar sorunları çözdü çözmedi sandık geliyor, siz sorununuzu kendiniz çözeceksiniz bize sahip çıkacaksınız, biz geleceğiz sorunları çözeceğiz” ifadelerini kullandı.

Haber: Emine TÜTÜN

Bakmadan Geçme