• Haberler
  • Ekonomi
  • Başkan Bereket 'Tütün ve tütün mamulleri üretiminde yerli tütün kullanım oranı yüzde 45'e çıkarılsın'

Başkan Bereket 'Tütün ve tütün mamulleri üretiminde yerli tütün kullanım oranı yüzde 45'e çıkarılsın'

ATSO Meclis Başkanı Gani Bereket, deprem sonrası depremin yaralarının sarılması için devletin elinden gelini yaptığını belirterek, yeni konutların yapılması güzel ancak esnafında ayağa kalkması, ilin ekonomisinin canlanması için Tütün üreticilerinin desteklenmesi gerektiğini belirtti. 

“100 BİNLERCE KİŞİ TÜTÜN SEKTÖRÜNDEN EKMEK YİYİYOR”

Bölgede yaşanan ve Asrın felaketi olarak adlandırılan deprem sonrası Adıyamanlı çiftçi ve Tütün üreticilerinin ciddi sorunlar yaşdığını ifade eden Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Gani Bereket; “Tütün konusunda devletimizin almış olduğu kararlar sonrası tütün ürecileri oldukça zor günler yaşadı. Bir kısım üretici farklı alternatif ürünlere yöneldi. Ayakta kalan tütün üreticileri ise tek geçim kaynağı tütün oluduğu için bölgemizde yaşanan deprem sonrası çok büyük sıkıntılar yaşadı. Adıyaman’da senenin 12 ayı süren ve rutin bir şekilde mola vermeden devam bir sektör olan tütüncülükle geçimini sağlayan 10 binlerce aile ve 100 binlerce insan var. Tütünün Adıyaman için oldukça kıymetli bir üründür. Çünkü Adıyaman nüfusunun büyük bölümü geçimini tütüncülük ve tarım ürünlerinin üretimi ile sağlıyor. Bu şekilde 100 binlerce insan ekmek yiyor. Doğrudan Adıyaman nüfusunun neredeyse tamamına yakın bir bölümüne geçim kaynağı sağlayan, kenti ekonomisini yükselten en önemli ürünümüzdür Adıyaman tütünü. 
 

“ŞEHRİN AYAĞA KALKMASI İÇİN TÜTÜN SEKTÖRÜ DESTEKLENMELİDİR”

Adıyaman ve Çelikhan tütünü yıllardır yasaklarla gündeme gelmektedir. En son hapis cezalarına kadar varan yasalar çıkarıldı. Bu durumla ilgili mücadele konusunda Adıyamanlı tütün üreticileri ve esnaflar elinden gelen ve çabayı gösterdi ancak istediğimiz sonucu alamadık. Şimdi en büyük sorun ise resmi olarak yasalarla belirlenen 28.10.2020 tarihinde yayınlanan 7255 Sayılı kanun ile tütün mamulü üreticilerine marka sigara üretenlere 2022 yılı için %17, 2023 yılı için %21, 2024 yılı için % 25 ve 2025 yılı için %30 yerli tütün kullanma zorunluluğu getirilmiştir. Kent ekonomisinin yeniden canlanması bazı özel desteklerin olması şart. Özellikle depremden sonra büyük bir afet yaşayan Adıyaman’da ekonomik anlamda gelir getirici bir sektör neredeyse kalmadı. Tarımsal ürünlerimiz de para etmez oldu. Tarladaki fiyat ile pazardaki, pazardaki fiyat ile mutfaktaki arasında dağlar kadar fark oluşmaya başladı. Depremle yerle bir olan Adıyaman’ı tekrar ayağa kaldırmak istiyorsak, yeniden ekonomosini canlandırmak istiyorsak tütün üreticileri desteklenmelidir.” Dedi. 

"TÜTÜN İÇİN TEK ÇARE CUMHURBAŞKANIMIZIN SESİMİZİ DUYMASI"

Deprem bölgesine sadece konut yapmanın yeterli olmadığına, asnafında yeniden ayağa kalkması ve ilin ekonomisine katkı sağlaması için tütün ürecilerinin desteklenmesine dikkat çeken başkan Bereket; “Sigara sektöründeki yerli tütün kullanım oranlarını sayın Cumhurbaşkanımız %45’ e kadar arttırmaya yetkilidir. Bizde Adıyaman’dan sorunun tek çözüm kaynağı olan Sayın Cumhurbaşkanımızdan özellikle deprem bölgesindeki üreticilerimizin depremde can ve mal kayıpları yaşayarak mağduriyetleri göz önünde bulundurularak; en fazla yerli tütün üretiminin Adıyaman’ da olması ve sigara üretiminde bu oranın % 45’ e yükselmesini talep ediyoruz. Yapılacak bu düzenleme hem deprem bölgesindeki üreticilerimizi sevindirecek hem de ülkemiz ekonomisine katkıda bulunacaktır. Tütün için tek çare Cumhurbaşkanımızın sesimizi duymasıdır. Üreticiler olarak devletimizin bu kademeli artışını canı gönülden destekliyoruz, yerli ve milli üretim adımlarının dışa bağımlılığını ve ülkemizin en büyük sorunlarından bir tanesi olan cari açığın da bu teşvikle azaltacağımıza inanıyorum dedi.

Ülkenin en önemli gelir kaynaklarından birisi olan tütün sektörünün ekonomiye katkısına dikkat çeken Başkan Bereket şöyle devam etti:
“Ülkemiz geçen yıl 609 milyon dolar değerinde tütün ithal ederken ihracat rakamı 265 milyon dolardır. Dolayısıyla tütün konusundaki cari açığımız net ortadadır. Bu uygulama ve teşvik cari açığa önemli etkide bulunacaktır”  dedi. Özellikle sektörün 300-350 milyar TL ciro hacminde olması, yerli ürün kullanımıyla çok daha büyük cirolar kazanacaktır. Bilindiği üzere ilimizde tütün üretimi sözleşmeli ve sözleşmesiz olarak yapılmaktadır. Ayrıca yaklaşık 40 bin aile geçimini tütün yetiştiriciliği ile sağlamaktadır. Dünyanın ve ülkemizin en kaliteli tütünlerinin yetiştirildiği Adıyaman’dan Sayın Cumhurbaşkanımıza seslenmek istiyorum, bu konuda tüm yetkilerinizi kullanacağınıza ve özellikle tütünün en fazla yetiştirildiği depremde ağır yara almış ilimiz üreticilerinin yaralarının daha hızlı sarılmasına katkıda bulunması münasebetiyle yerli tütün kullanılması zorunluluğunun %45 ‘e arttırılmasını saygılarımızla talep ediyoruz.”
 

Bakmadan Geçme