Balıkçı ağına takılan Fırat kaplumbağası kurtarıldı
Fırat ve Dicle Nehri'nde endemik bir tür olan Fırat kaplumbağası, balıkçı ağlarına takıldı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri kaplumbağayı kurtardı.
Ülkemizde yaşayan 5 tatlı su kaplumbağasından birisi olan Fırat kaplumbağası (Rafetus euphraticus) balıkçı ağına takıldı. Atatürk Barajı'nın Samsat ilçesine yakın bölgesinde tarama faaliyeti yürüten ekipler, endemik bir tür olan Fırat kaplumbağasının yardımına yetişti.
Balıkçı ağında takılı kalan ve kurtulamayan kaplumbağayı ekipler ağları keserek kurtardı. Ağlardan kurtulan Fırat kaplumbağası tekrar baraja döndü.
Fırat kaplumbağasını diğer kaplumbağalardan ayıran en önemli özellik, üst kabuklarında keratin plaklar yerine yumuşak bir deri bulunması ve burun yapısının uzun olması. Parmak aralarında yüzme zarı bulunan Fırat kaplumbağasının boyu yaklaşık yarım metreye kadar uzuyor.
Fırat ve Dicle Nehri ve bu nehirlerin kollarında yaşayan Fırat kaplumbağası, IUCN tehlike kategorilerinden “Tehlike Altında (EN)” kategorisinde. Uluslararası sözleşmeler ve Kara Avcılığı Kanunu ile korunan türler listesinde bulunuyor. Haber Merkezi