- Haberler
- Siyaset
- Bakan Varank, Bu Yılın İlk Yarısı Turizm Performansı Beklentilerimizin Üzerinde Gerçekleşti
Bakan Varank, Bu Yılın İlk Yarısı Turizm Performansı Beklentilerimizin Üzerinde Gerçekleşti
Adıyaman'da Turizm Sektörünün Canlandırılması Projesinin açılışında Adıyaman'ı turizm sektöründe en önemli illerden biri olarak gördüklerini söyleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank,' Ören yerleri, tarihi alanları, kültür merkezlerini adeta baştan yeniden inşa ediyoruz. Bunların yanında turizmi destekleyecek alt yapıları da hiçbir zaman göz ardı etmiyoruz' şeklinde konuştu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, çeşitli temas ve açılışta bulunmak üzere geldiği Adıyaman'da, havaalanında Vali Mahmut Çuhadar, AK Parti Adıyaman Milletvekilleri Ahmet Aydın, Halil Fırat, Yakup Taş ve Muhammed Toprak, Adıyaman Belediye Başkanı Dr. Süleyman Kılınç, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut ve protokol üyeleri tarafından karşılandı.
Bakan Mustafa Varank, Vali Çuhadar'ı ziyaret ederek kente ilişkin bilgi alan Bakan Varank, GAP Adıyaman Projeleri Protokol imza töreni ve İKA Finansman Destek Programı Protokol imza törenine katıldı. Belediye Başkanlığı ve AK Parti İl Başkanlığı ziyaret ederek, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) fabrika açılışına katıldı. Daha sonra Bakan Varank, AB Delegasyonu 1. Müsteşarı Angel Gutıerrez Hıdalgo De Quıntana, Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, Adıyaman Belediye Başkanı Dr. Süleyman Kılınç, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut, AK Parti İl Başkanı Mehmet Dağtekin, İpek Yolu Kalkınma Ajansı Adıyaman Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Nemrut Alan Başkanı Onur Yıldız ve protokol üyeleriyle birlikte Adıyaman Valiliği’nde düzenlenen Adıyaman Turizm Sektörünün Canlandırılması Projesi açılış törenine katıldı.
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Mali İşbirliği çerçevesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında proje binası ekleniyor. Proje kapsamında Adıyaman Merkezde Kommagene Kültür Merkezi inşa edilirken 9 farklı ören yerinde ise Ziyaretçi Karşılama Merkezleri yapılarak çevre düzenlemeleri tamamlandı. Projelerle Kobilerin ve girişimcilerin rekabet gücünü arttırılarak Adıyaman’da sosyal ve ekonomik kalkınma sağlanması amaçlandığı belirtildi. Projeler kapsamında tanıtım filmi izlendi.
Açılış töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "İnanın Türkiye'nin tarihi ve doğal güzelliklerini saymakla bitiremeyiz. Türkiye'de öyle güzel yerler var ki; tarihi ve doğal güzellikleri aynı anda bünyesinde barındırıyor. Medeniyetlerin buluşma noktası kadim şehrimiz Adıyaman'ı şahsen böyle görmekteyiz. Zaten Adıyaman turizm sektöründe en önemli illerden biri olarak görüyoruz. Biliyorsunuz turizm hem bölgesel hem de ulusal kalkınmada önemli role sahip bir sektör. Ülkemiz için ciddi gelir taleplerinden birisi hamdolsun pandemi sonrası turizmde sevindirici gelişmeler yaşıyoruz. Bu yılın ilk yarısı turizm performansı beklentilerimizin üzerinde gerçekleşti. 2022 yılının tamamında 47 milyon turist 37 milyar dolar turizm geliri bekliyoruz. Elbette ülkemizde her alanda yaşanan bu gelişmeler bu yükseliş, bu ivmelenmeler bana ne diyecekseniz diyin kendi kendine olmuyor. Hükümet olarak ülkemizin dört bir yanında turizm geliştirilmesi kapsamında ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Ören yerleri, tarihi alanları, kültür merkezlerini adeta baştan yeniden inşa ediyoruz. Bunların yanında turizmi destekleyecek alt yapıları da hiçbir zaman göz ardı etmiyoruz" ifadelerini kullandı.
Avrupa’da havaalanlarında sıkıntı yaşanırken bizde sıkıntı yaşanmıyorsa bunu nedeninin yapılan yatırımlar olduğunu vurgulayan Bakan Varank," Zaman zaman bize kızıyorlar bu havalimanlarını neden yapıyorsunuz. Bunlara gerçekten ihtiyacımız var mı? Bunlarla ilgili kara propaganda yapmaya çalışıyorlar. İşte o havalimanları sayesinde biz bu sene dünyada yaşanan çirkin görüntüleri Türkiye'de yaşamadık. İstanbul Havalimanında yolcular ortalama 15 dakikada bagajlarına ulaşırken bu durum Avrupa Havalimanlarında ortalama 4-5 saati buluyor. Uçuşlar iptal edildi, turistler geri çevrildi. Dünyanın farklı havalimanlarında özellikle Avrupa'da valizler kayboldu turistler gerçekten büyük çilerler çekti. Biz böyle bir durumu yaşamadıysak bunun sebebi havalimanlarına yaptığımız yatırımlar sayesinde onları üst düzey seviyeye getirmemiz sayesindedir" dedi.
Anadolu coğrafyasının kadim şehirlerinden biridir diyen Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar ise, "Kentimizin turizm alt yapısının iyileştirilmesine yönelik Adıyaman'ın uzun zamandır peşinden koşarak takip ettiği yeniden hayat verdiği Adıyaman Turizm Sektörünün Canlandırılması Projesi kapsamında tarihi ören yerlerinde inşa edilen ziyaretçi karşılama merkezleri ile Kommegene Kültür Merkezinin açılış törenine hoş geldiniz diyorum. Aziz milletimizin özlemle beklediği projeleri dönüştürmeye yönelik yaptığınız çalışmalar ve ilimizin sanayi ve turizm alt yapısını iyileştirmeye yönelik hayata geçirmiş projeler nedeniyle şükranlarımı sunuyorum. Adıyaman binlerce yıllık tarihinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmış tarihi ve kültürel zenginliği bereketli toprakları tabiat ve doğal güzellikleriyle Anadolu coğrafyasının kadim şehirlerinden biridir. Bu kadim kentte tarih boyunca hakim olan tüm medeniyetlerin izlerini görmek mümkündür. İşte bu zengin mirası yaşatmak amacıyla bugün sizin desteğiniz ile 9 ören yerinde çevre düzenleme çalışmaları başta olmak üzere fiziki alt yapıyı geliştirmeye turizme kazandırmak amacıyla tarihi dokuya uygun bir şekilde inşa edilen ziyaretçi karşılama merkezlerinin açılışını yapıyoruz" ifadelerini kullandı.
Proje Adıyaman’ın Görünebilirliliğini Gösterecek
AB Delegasyonu 1. Müsteşarı Angel Gutıerrez Hıdalgo De Quıntana’da konuşmasında, “Bölge, Adıyaman, Avrupa Birliği ve Türkiye içinde çok önemli bir projedir. Burada çok daha fazla şeyi beraber kurduk. Yeni bir Turizmi canlandırmak için bu bölge de aynı zaman da iş birliğimize bu bölgede çok önem veriyoruz. Avrupa Birliği ve Türkiye olarak ekonomik bağlantılarımız var. Aynı zamanda ticaret partnerleriyiz. Çok fazla kültürel ve tarihsel bağlarımız bulunmaktadır. Bu nedenlerden dolayı Türkiye’nin farklı politikalar oluşmasını istiyoruz. Bahsettiğimiz gibi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıyla yaptığımız iş birliği, inovasyonla birlikte rekabeti arttırmak çok iyi oldu. Türkiye’ye teknoloji dönüşümünde yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bunun üretkenliği de arttıran bir şey olduğunu biliyoruz. Bu sayede ekonomi de inovasyonlarla gelmekte. Beraberliğimiz sayesinde Rekabetçi Sektör Programına finansal destek yardımlarında bulunduk. Türkiye’de 650 milyona ulaştı. 2007’den bu yana yüksek rakamlara ulaştığını söylememiz lazım. Turizm projeleri de desteklediklerimizin arasında tanıtım için de önemli. Bölge gelişiminin tanıtımında olması iş oluşturma da işe yaramaktadır. Adıyaman’a yapılan yardımlar 2003’den bu yana devam etmekte. Hem kültürel miras konusunda hem de şehir gelişmesinde. Genç istihdamında daha fazla proje planlıyoruz. Adıyaman’ın 600 milyon Euro‘luk 2017’de yapılan bir atık su arıtma programı bulunmaktaydı. Bu turizm projesi de bizi burada topladı. 2007’de planlanmış projeydi gelişmesi konusunda baya bir zaman harcadık. Proje arkeolojik ender ve güzel yerlere dokunmaktaydı. Turistler proje sayesinde bu yerleri daha iyi anlayabilecek. Bu proje Adıyaman’ın görünebilirliliğini gösterecek” diye konuştu.
Adıyaman’da her dokunun tarihi bir arka yapısı olduğunu söyleyen Adıyaman Belediye Başkanı Dr. Süleyman Kılınç,"Türkiye'nin her tarafı kendine göre çok ciddi kültürel dokusu var ama Adıyaman hakikaten kültürüyle birlikte kültürel bir dokuya sahibiz. Bu anlamda her dokunun tarihi bir arka yapısı var. Hikayesi var. Bir bakıyorsunuz Cenderenin arkasında ciddi bir yapısı var. Yine Perre hem kutsal hem ticari anlamda hakikaten çok güçlü bir hikayesi var. Eski Kahta Kalesi güçlü bir arka yapısı var. Adıyaman'da hakikaten güçlü bir tarihi var buna sahip çıkmamız lazım. Bu anlamda çok ciddi adımlar atılıyor" şeklinde konuştu.
Projemiz Adıyaman’da Turizm İçin Kilometre Taşı Olacak
Konuşma gerçekleştiren İpek Yolu Kalkınma Ajansı Adıyaman Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Nemrut Alan Başkanı Onur Yıldız, Nemrut Dağı Tümülüsü 1881 yılında keşfedildi yapılan araştırmaların ardında 1987 yılında UNESCO Dünya Miras listesine dâhil oldu. Kommagene Kralının mezarı üstün eşsiz başyapıt olarak kaydedildi. Başyapıtı korumak için 2008 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesine yönetim planı hazırlanması görevi verildi. 2014 yılında yönetim planı onaylandı. Planda bulunan 134 tane eylemden 76’sını bu proje ile hayata geçirdik. Projemiz kapsamında yapılan yerlerin isimleri; Arsemia Ören Yeri, Eski Kâhta Köyü, Cendere Köprüsü, Karakuş Tümülüsü, Palanlı Mağarası, Taşgedik Köyü, Eski Besni ve Kızılin Göksu Köprüsü bunları birleştirmek buluşturmak üzere kent merkezinde Kommaggene Kültür Merkezi yapıldı. Kültür merkezi Kommagene sergisi hem bir sinevizyon gösterisi hem de bir Kommagene Kütüphanesini ilimize kazandırdı. Projeye sonra eklediğimiz Kâhta Kalesi Memluk ortaçağ kalesidir. Bu kalede çevre düzenlemesi ve seyir terası yapıldı. Umuyorum projemiz Adıyaman’da turizm için kilometre taşı olacak, bundan sonra daha iyi şeylere imza atacağız. Kommagene markamız dünya markası olarak daha da güçlenecek” diyerek proje kapsamında Adıyaman’da neler yaptıklarını anlattı.
Bakan Varank, kentte bulunan tarihi alanları incelemesinin ardından fabrika açılışına katılmak üzere Besni ilçesine hareket etti.
Haber: Emine TÜTÜN