Milletvekili Alkayış: Tarihî Eserlerimizi Aslına Uygun Olarak Yenileyeceğiz

Vakıflar Genel Müdürün Sinan Aksu'yu ziyaret eden AK Parti Adıyaman Milletvekili Mustafa Alkayış depremde zarar gören tarihi eserlerin aslına uygun şekilde yeniden inşaa edileceğini söyledi.

TAKİP ET

Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu'yu ziyaretinde Adıyaman'daki tarihi eserlerin son durumu hakkında bilgiler veren Milletvekili Alkayış; '6 Şubat depremi binların yanı sıra tarihi, kültürel değeri olan varlıklarımıza da zarar verdi. Adıyaman aslında bir açık hava müzesidir. Burada bin yıllar öncesinden bugüne kalan tarihi yapılar, kültürel unsurlar bulunmaktadır. Memleketimizde, geçmiş medeniyetlerin her birinin kültür izini görmek, her köşesinde yakın ve uzak tarihimizin havasını koklamak mümkündür. Ancak ne yazık ki deprem tarihi eserlerimize de büyük bir zarar vermiştir. Bunlar arasında Adıyaman Besni ilçemizde; Kızılcaoba Camii tamamen yıkılmıştır. Ağır hasarlı 23, orta hasarlı 1, az hasarlı 1 ve hasarsız 1 olmak üzere toplam 27 tarihi varlığımızın etkilendiği tespit edilmiş, hasarlı kültürel varlıklarının korunması için gerekli çevre güvenliği ve can güvenliği önlemleri alınmıştır. Adıyaman Besni Kurşunlu Camii ve Adıyaman ST. Poul (ST. Mor Petrus) Kilisesi'nin onarım ve yenileme ihalesi 11.05.2023 tarihinde yapılmış ve 18.05.2023 tarihinde sözleşme imzalanmıştır. Ayrıca, Adıyaman Ulu Camii ihalesi de yapılmış olup, 26.09.2023 tarihi itibarıyla enkaz kaldırma çalışmalarına başlanmıştır. Adıyaman Kap Camii ve Adıyaman Mahmud El-Ensari Türbesi için ihale çalışmaları devam etmekte olup, bu çalışmalar kısa sürede tamamlanacaktır.' Dedi.

Yenileme ve inşa işlerinin teknik bilgi ve beceriye dayandığını ve her bir adımın hesabına kitabına uygun atılması gerektiğini belirten Alkayış, ayrıca çalışmaların bilirkişilerin raporları ve tespitleri doğrultusunda, özenle ve hassas bir şekilde ilerlediğini; halkımıza teşekkür ederek onlardan biraz daha sabır beklediklerini ve yakın bir zaman içinde Adıyaman'ımızın sorunlarının bir bir çözüldüğünü göreceğimizi ifade etti. Mustafa GÜL

Bakmadan Geçme