'Kene Avcısı' 125 Sülün Doğaya Salındı

Gölbaşı'da insanı ısırdıktan hayati tehlikeye neden olabilecek kene ile mücadele kapsamında 125 sülün doğaya salındı.

TAKİP ET

Kene popülasyonunu azaltmak ve biyolojik çeşitliliği devam ettirmek üzere 'Çelik Köyü İstasyon Mezrası Sazlık Mevkiinde' 125 adet sülün doğaya salındı.

Sülünleri doğaya salma programına Gölbaşı Kaymakamı İhsan Ayrancı, Belediye Başkan Vekili Mehmet Oruç, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefi Sayın Özgür Er ve Çelik Köyü Muhtarı Mürsel Ünal'ın katıldı.

Sıcakkanlı hayvanlar üzerinde parazit olarak yaşayan keneler, deri yüzeyine yapışarak insan ya da hayvan kanını emer ve bu şekilde beslenerek yaşamını sürdürür. Daha çok sıcak ve nemli bölgeleri tercih eden keneler hayvan veya insan vücuduna ulaştığında bu koşulların sağlandığı bölgelere tutunur. Genellikle doğada hayvanlara daha rahat ulaşan ve hayvanlar üzerinde yaygın olarak görülen keneler, insanları da ısırabilir. İnsan vücudunda bu şekilde uygun bir nokta bulan keneler ısırma yoluyla insan vücuduna tutunur ve kan emer. Keneler vücudu ısırdıktan sonra yalnızca kan emmezler. Bunun yanında insan vücuduna zararlı olabilecek birtakım salgıları da vücuda bırakabilirler. İnsan vücudu keneden gelebilecek zararlı maddelere karşı vücudu korur. Ancak bir kenenin uzun süre fark edilmeyerek vücutta kalması, bazı durumlarda riskli sonuçlara da yol açabilir. Keneler bulundukları noktada tam olarak doyana kadar, yaklaşık olarak 10 gün boyunca kalabilirler.

Zehirsiz kene ısırması bazı durumlarda herhangi bir semptom oluşturmayabilir. Ancak kene ısırığı belirtileri, özellikle de alerjisi olan insanlar için oldukça belirgindir. Reflekslerin zayıflaması veya tamamen kaybolması en yaygın belirtiler arasında yer alabilir. Buna çoğu zaman kas zayıflığı da eşlik eder. Kene sokması belirtileri arasında, kenenin ısırdığı bölgenin ağrıması ve şişmesi de yer alabilir. Ayrıca yine aynı bölgede döküntüler veya kabarcıklar da görülebilir. Yine ısırılan bölgede yanma hissinin oluşması da olası belirtiler arasında yer alır. Nadir vakalarda nefes almada güçlük görülebilir. Kenelerin herhangi bir enfeksiyon etkeni taşımaması halinde ateş, beklenen belirtiler arasında yer almaz. Ancak bu durumun aksine insan vücuduna zararlı bir virüs tarafından enfekte olmuş olan keneler yoğun veya hafif baş ağrısı, halsizlik ve vücutta döküntü, mide bulantısı ve kusma, ateş, lenf düğümlerinin şişmesi, kaslarda ve eklemlerde ağrılar, boyun sertleşmesine hatta ölümlere bile neden olabiliyor.

Haber: Yüksel GÜL

Bakmadan Geçme