İş İnsanı Karahan: Adıyaman'ın temel sorunu işsizliktir
Adıyaman'ın uzun süredir gündeminde olan sorunlarla ilgili değerlendir yapan İş İnsanı Sinan Karahan, 'Adıyaman'da ayağı yere basan projeler hayata geçirilmediği için çevre illerimize göre bu konuda insanlarımız daha çok mağdur oldu' diyerek konuştu.
'İşsizlik konusunda önemli projeler hayata geçmediği müddetçe işsiz sayısında artış yaşanacaktır'Bütün ülkenin bir numaralı gündemini oluşturan işsizlik konusunu Adıyaman çerçevesinden ele alan Karahan 'İşsizlik konusu bugün ülkemizin hemen hemen bütün illerinde konuşuyor. Vatandaşın belki de en çok tepki gösterdiği konuların başında geliyor. Adıyaman ilimiz özelinde bu konuyu irdelersek, ne yazık ki; ilimizde ayağı yere basan projeler hayata geçirilmediği için çevre illerimize göre bu konuda insanlarımız daha çok mağdurlar. 80'li yıllardan itibaren Atatürk Barajı'nın ilimiz sınırları içerisinde yer almasıyla birlikte Adıyaman'ın bir ilçesi ve onlarca köyü barajın altında kaldı. Bu yerleşim yerlerinde yaşayan insanlarımız o yıllarda şehre göç ettiler. Bugüne gelecek olursak şimdilerde neredeyse köylerde genç nüfus yok. Bunun sebebi artık çiftçilerimizin masraflarını çıkaramamasıyla alakalıdır. Bundan dolayı gençlerde umutlarını farklı şehirlerde arıyorlar. İşsizlik konusunda önemli projeler hayata geçmediği müddetçe işsiz sayısında artış yaşanacaktır. Çünkü Adıyaman ilinde sanayi alanı pekte gelişmiş değil. Günümüz koşullarına göre ilimizde ve ilçelerimizde yeterli alanda fabrikalar yok. Bu sebeple Adıyaman'ın en öncelikli sorunları arasında işsizlik sorunu yer almaktadır. Bu sorunun tek çözümü ise teşvikler kapsamında iş dünyasına yerleşim alanları vermektir. Ve onların başvurularını hızlı bir şekilde işleme almaktır. Bugün Organize Sanayi Bölgesi'nde yer olmadığı için birçok işletme farklı illerde yeni fabrikalar açıyor. Bu konuda önemli adımlar atılmadığı müddetçe işsizlik konusuna çözüm bulunamaz. Ayrıca Adıyaman'ın tarım alanlarında yeni tesislerin kurulmasıyla birlikte tarıma dayalı sanayi alanı da hayata geçmiş olacaktır. Bütün bu söylediğim projelerin bugüne kadar hayata geçmemesi nedeniyle bugün işsizlik sorunu Adıyaman'da içinden çıkılmaz bir hal almıştır' ifadelerini kullandı.
'Tütün üniversite okuyan gençlerin okul parası, genç kızların çeyiz parası, ailelerin geçim kaynağıdır'
Tütün yetiştiriciliğinde Türkiye'nin birinci sırasında yer alan Adıyaman'da tütündeki sorunlara da vurgu yapan Karahan şu açıklamada bulundu; 'Tütün Adıyaman'ın olmazsa olmazıdır. İlimizdeki tarım alanlarında çiftçilerimize en çok kazanç sağlayan ürün tütündür. Tütünün kaldırılmasıyla birlikte üreticiler tarlalarına ne ekerlerse eksinler hiçbir şekilde tütünden elde ettikleri parayı elde edemeyeceklerdir. Hele hele Adıyaman'ın dağ köylerinde arazilerin metrekaresi o kadar küçüktür ki; orada çiftçilerimizin tütünden başka bir şey ekmesi mümkün değildir. Bu nedenle tütünün Adıyaman'da kaldırılması tütünden geçimlerini sağlayan aileler için vahim bir durumu beraberinde getirmiştir. Tütün üniversite okuyan gençlerin okul parası, genç kızların çeyiz parası, ailelerin geçim kaynağıdır. Bugün ilimizde yetişen tütün sadece ilimizde değil 81 ilin tamamında bilinmektedir. Çünkü Adıyaman tütünün kalitesi toprağından ve üreticinin emeğiyle alakalıdır. Tütünün her aşaması bir emektir. Çiftçilerimiz tütünlerinin hazırlanması, ekilmesi ve toplandıktan sonra hazır hale getirilme aşamasında yoğun bir zahmet göstermektedirler. Bu insanlarımızın emeklerini tamamen yok saymak doğru değildir. Ülkemizde bazı ürünlerin yetiştirilmesi konusunda illere özel izinler vardır. Bu izinlerin ilimize de has uygulanması gerekir. Adıyaman ilimizde tütün konusunda kooperatifler kuruluyor. Bu kooperatiflerin işleyişi konusunda şimdiden bir şeyler söylemek erken olur. Fakat üreticilerimizle yapmış olduğum görüşmede onlar kendi ürünlerini kendileri satmak istiyorlar. Tütün çok önemli bir konu olduğu gibi üreticilerin de çözüm beklediği bir meseledir. Tütün üreticilerinin talepleri dinlenmeli, onların talepleri doğrultusunda adım atılmalı, ortak bir akıl ve diyalogla bu mesele çözülmelidir.'
'Adıyaman ilimizin gelişmemesinde en belirgin sebep sulu tarım projesinin ve tarıma dayalı sanayinin hiçbir şekilde hayata geçmemesidir'
Sulu tarımla ilgili de konuşan İş İnsanı Sinan Karahan sözlerini şöyle noktaladı; 'Bir ilin gelişmesinde en öncelikli husus anlatılan projelerin hayata geçmesidir. 90'lı yıllarda Şanlıurfa ili gelişmişlik açısından Adıyaman'ı geçmemişti. Bugün ise Şanlıurfa ili hem ekonomik anlamda hem de turizm alanında Adıyaman'ın çok fazla ilerisindedir. Röportajımızın ilk bölümünde bahsetmiş olduğum sulu tarım konusunu yeniden hatırlatmak isterim. Dolayısıyla sulu tarımın bir an önce hayata geçmesiyle birlikte turizmin canlanması ve sanayi alanında atılacak atılımlarla ilimiz genelinde kalkınma sağlanacaktır. Bir de Atatürk Barajı'nın en çok arazilerini kapladığı alan Adıyaman ili sınırlarıdır. Samsat ilçemiz barajın ilk yapıldığı dönemlerde tamamen suların altında kaldı. Ve onlarca köyümüz yine Atatürk Barajı'nın altında kalmıştı. O tarihlerde insanlarımız doğup büyüdükleri o toprakları geride bırakmak zorunda kalmışlardı. O günden bugüne sulama ve yatırım projeleri konusunda pek fazla bir şeyin değiştiğini hiç kimse söyleyemez. O tarihlerden bugüne Şanlıurfa ilinde sulu tarımla birlikte neredeyse sulanmayan arazi kalmadı. Suyun toprakla buluşmasıyla birlikte Şanlıurfa hem gelişti, hem de ekonomik olarak iyi bir noktaya geldi. Adıyaman ilimizin gelişmemesinde en belirgin sebep sulu tarım projesinin ve tarıma dayalı sanayinin hiçbir şekilde hayata geçmemesidir.