Esenyurt başkanı Ahmet Özer kimdir?

Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer gözaltına alındı. Peki Esenyurt başkanı Ahmet Özer kimdir?

TAKİP ET

Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer gözaltına alındı. Peki Esenyurt başkanı Ahmet Özer kimdir?

Prof. Dr. Ahmet ÖZER 1960 yılında Van'da doğdu. Muradiye Ortaokulundan sonra Van Atatürk Lisesinde başladığı lise eğitimini Hakkâri Lisesinde sürdürdü ve 1977 yılında Diyarbakır Lisesinden mezun oldu. 1980'de Van Eğitim Enstitüsünü, 1986 yılında Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümünü birincilikle ve bir dönem erken bitirdi ve aynı üniversitede Sosyoloji Bölümünde yan dal yaptı.

Hacettepe Üniversitesinde “Aşiret Düzeni ve Brukanlar” tezi ile Sosyoloji, Orta Doğu Teknik Üniversitesinde ise “Karl Popper ve Thomas Kuhn'un Bilim Felsefelerinin Karşılaştırması” tezi ile Bilim ve Siyaset Felsefesi alanında olmak üzere iki mastır yaptı. 1995 yılında Hacettepe Üniversitesinde “GAP'ın Sosyo Ekonomik ve Politik Boyutları” çalışması ile Sosyoloji Doktoru unvanını aldı; mastır ve doktora tezleri kitap olarak yayınlandı.

1980'li yılların sonunda DPT (Devlet Planlama Teşkilatı) bünyesinde sürdürülen ve merkezi Şanlıurfa'da bulunan GAP Projesi'nde uzman sosyolog olarak çalıştı. 1989 yılında hazırlanan meşhur Kürt Sorunu Raporu'na katkıda bulundu. 1992-94 yılları arasında AB tarafından desteklenen Almanya, İtalya, Fransa, Filistin ve İsrail'in paydaş olduğu yerel yönetimler alanında gerçekleştirilen Akdeniz Ülkeleri Kentsel Gelişme Projesi'nde görev aldı. Bu projede üç yıl çalıştı ve bu ülkelerin deneyimlerini yakından takip etti. Merkezi Diyarbakır'da olan GAP Belediyeler Birliği'nin kuruluşunu gerçekleştirdi, Genel Sekreterliğini ve Yönetim Kurulu üyeliğini yedi yıl yürüttü. Amerika, Almanya, İtalya, Portekiz, İsrail, Filistin, Kazakistan ve Azerbaycan'da inceleme ve araştırmalarda bulundu, bu çalışmalarının tümü kitap olarak yayınlandı.

1996 yılında İstanbul'da gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler (BM) Habitat II Zirvesi'ne Türkiye delegesi olarak katıldı. Bu zirve çerçevesinde “Göç ve Kentleşme” adında Türkçe ve İngilizce hazırladığı bir sunum gerçekleştirdi. 1997 yılında doktora sonrası ABD'nin sekiz eyaletinde demokrasi, insan hakları, başkanlık sistemi ve sosyolojik konularda araştırma ve incelemelerde bulundu ve bu çalışması daha sonra “11 Eylül, ABD-Türkiye ve Küreselleşme” adıyla kitap olarak yayınlandı. 1999 yılında “Osmanlıdan Cumhuriyete Siyasal Kurum ve Düşüncelerde Süreklilik ve Değişme” tezi ile Mersin Üniversitesinde Siyaset Bilimi Doçenti oldu.

Ödüllü ve başarılı bir doçent olmasına rağmen siyasal duruşu nedeniyle 2001 yılında YÖK tarafından haksız ve hukuksuz bir biçimde Isparta Süleyman Demirel Üniversitesine gönderilen Özer, bir yıl sonra geri dönmeyi beklerken üniversite ile ilişiği kesildi. YÖK aleyhine açtığı davayı 2004 yılında kazandı, tekrar üniversiteye geri döndü. 2009 yılında ABD'de yaptığı araştırma sonucu yazdığı “11 Eylül, ABD Türkiye ve Küreselleşme” taktim tezi ile Süleyman Demirel Üniversitesinde profesör oldu.

Bakmadan Geçme