Bereket: 'Özel Rehabilitasyon Merkezlerinin Katkı Payı Artırılmalı'
Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası 15. Sağlık ve Medikal Grubu Meclis Üyesi Fatin Rüştü Bereket, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin devletten aldığı katkı payının çok düştüğünü belirterek 'Ödenen kamu katkısının ülkedeki ekonomik göstergelerin çok altında kalmıştır' dedi.
Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 15. Grup Meslek Komitesi Aralık ayı olağan toplantısını, Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Delikanlı, Meclis Üyesi ve Komite Başkanı Fatin Rüştü Bereket, Komite üyeleri Ali Kemal Karınca ve Mahmut Yıldırım'ın katılımıyla gerçekleştirdi.
ATSO Meclis üyesi Fatin Rüştü Bereket, son yıllarda özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerine ödenen kamu katkısının ülkedeki ekonomik göstergelerin çok altında kaldığını ifade etti.
2005 yılında bir öğrenci için ödenen aylık özel eğitim ödemesinin bir asgari ücret miktarı kadar olduğuna dikkat çeken Bereket şunları söyledi; '2005 yılında çıkarılan 5378 sayılı Kanun ile tüm engelli bireylerin Özel Eğitim ve Rehabilitasyon hizmet bedelinin devlet tarafından karşılanmasına karar verilmiştir.Ancak son yıllarda özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerine ödenen kamu katkısının ülkedeki ekonomik göstergelerin çok altında kaldığı görülmektedir. Gelinen noktada; 2005 yılında bir öğrenci için ödenen aylık özel eğitim ödemesi bir asgari ücret miktarı kadar iken, 2024 yılında bir öğrenci için ödenen tutar, asgari ücretin %35'ine gerilemiştir. Bu durum kurumlarımızı ağır bir ekonomik tablo ile karşı karşıya bırakmıştır. Personel, akaryakıt, kira, kırtasiye, eğitim materyali, ısınma, elektrik, gıda vb. kalemlerde öngörülemeyen artışlar olmuştur. Sadece kamunun aktardığı kaynakla hizmeti sürdürme zorunluluğumuz dikkate alındığında acil ve çok ivedi olarak gerekli mevzuat düzenlemeleri ile 1 Ocak 2025'ten geçerli olmak üzere; 'Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde hizmet alan her bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına; 8 saat bireysel eğitim, 4 saat grup eğitimi karşılığında KDV hariç olmak üzere net asgari ücretin % 50'sine tekabül eden rakam ödenir.Aynı zamanda bir aylık özel eğitim ve rehabilitasyon hizmeti için; 'Sadece Bireysel özel eğitim ve rehabilitasyon hizmeti önerilen özel gereksinimli bireylere ayda 10 seans, Bireysel ve grup özel eğitim ve rehabilitasyon hizmeti önerilen özel gereksinimli bireylere ayda 8 seans bireysel ve 4 seans grup hizmeti verilir.' Hükmünün eklenmesi ile sorun çözüme kavuşacaktır. Aynı zamanda seans ücretlerimizin bir orana bağlanmış olmasının özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetinin gelecek planlamasının yapılması konusunda da önemli bir paradigma değişikliğini sağlamış olması da hizmet sunulan özel gereksinimli bireyler açısından da büyük bir kazanım olacaktır'