Başkan Teker 'Temiz ve güvenli okul, kapsamında 64 bin personel alımı yapılmalı'

Teç-Sen Adıyaman İl başkanı Mehmet Teker eğitim kurumlularında personel eksikliğinin olduğunu belirterek, Temiz ve güvenli okul kapsamında acilen personel alımı yapılması gerektiğini söyledi. 

TAKİP ET

Konuyla ilgili olarak Teç-Sen Genel Merkezinin temiz ve güvenli okul raporu acil eylem planına göre ortaya çıkan tablonun hiç iç açısı olmadığına dikket çeken Teker; “Teç-Sen genel merkezimiz tarafından yapılan araştırmalara göre, 1 Okula düşen hizmetli sayısı 0,34'tür. 70 okula 1 hemşire, 113 okula 1 bekçi, 257 okula 1 Kaloriferci düşmektedir. Ayrıca okul ve kurumlarımızda kadrolu güvenlik personeli bulunmamaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı çok acil 64.000 personel alımı yapılmalıdır. Okul ve kurumlarımızda mutlaka personel ihtiyaç analizi yapılmalı ve okullarımızın genel bütçesi artırılmalıdır.” Dedi.

“GÜVENLİ, SAĞLIKLI BİR ORTAM İÇİN PERSONEL SAYISI ARTIRILMALI”

Eğitim, bir toplumun geleceğini şekillendiren en önemli unsurlardan birisi olduğunu dikkat çeken Teker; “Öğrencilerin sağlıklı, güvenli ve temiz bir ortamda eğitim alması, onların akademik başarıları ve genel yaşam kaliteleri üzerinde doğrudan etkilidir. Bu rapor, Türkiye'deki okulların mevcut durumunu değerlendirerek, güvenlik ve temizlik standartlarını artırmak için öneriler sunmayı amaçlamaktadır. Türkiye genelinde 64.000 okul ve eğitim kurumu bulunmaktadır. Bu kurumların etkin ve verimli çalışabilmesi için çeşitli personel gruplarına ihtiyaç duyulmaktadır. Mevcut personel dağılımı analizi hizmetli, kaloriferci, bekçi, hemşire ve güvenlik görevlisi istihdamı okul ve kurum sayısına yakın olması gerekirken, dikkate alınmayacak kadar eksik ve yetersiz sayıdadır. Hizmetliler, okulların temizlik ve düzeninden sorumludur. Ancak, her kuruma düşen yaklaşık 0.34 hizmetli, temizlik hizmetlerinin etkin bir şekilde yürütülmesi için yetersiz kalabilir. Özellikle büyük okullarda ve öğrenci sayısının fazla olduğu kurumlarda bu sayı, hijyen standartlarının korunmasını zorlaştırabilir. Hemşireler, okullarda sağlık hizmetlerinin sağlanmasında kritik rol oynar. Her 70 kuruma bir hemşire düşmesi, acil sağlık müdahaleleri ve rutin sağlık kontrolleri için yetersizdir. Salgın hastalıklar ve ani sağlık sorunları gibi durumlarda bu eksiklik, ciddi problemlere yol açabilir. Okulların güvenliği, öğrencilerin ve personelin huzurlu bir ortamda bulunması için gereklidir. Her 113 kuruma bir bekçi düşmesi, güvenlik açıklarına neden olabilir. Özellikle büyük şehirlerdeki okullarda güvenlik personelinin artırılması gerekmektedir. Kaloriferciler, okulların ısınma sistemlerinin etkin bir şekilde çalışmasını sağlar. Her 257 kuruma bir kaloriferci düşmesi, özellikle kış aylarında ısınma sorunlarına yol açabilir. Bu durum, öğrencilerin ve öğretmenlerin konforunu ve dolayısıyla eğitim kalitesini olumsuz etkileyebilir.” Dedi.
Başkan Teker, Teç-Sen Genel merkezi tarafından hazırlanan raporun dikkate alınması ve ivedilikle uygulamaya konulması gerektiğini belirten Teker; “Bu rapor, Türkiye'deki okulların güvenli ve temiz bir ortam sunabilmesi için mevcut durumu değerlendirmiş ve çeşitli öneriler sunmuştur. Belirtilen ihtiyaçlar doğrultusunda yapılacak iyileştirmeler, öğrencilerin daha sağlıklı ve güvenli bir eğitim almasına katkı sağlayacaktır. Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu alandaki çalışmaları desteklenmeli ve gerekli adımlar atılmalıdır. Eğitim kurumlarının güvenli ve temiz olması, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın daha iyi bir eğitim almasına olanak tanıyacaktır.” Şeklinde konuştu.

Özel Haber

Bakmadan Geçme