Adıyaman Üniversitesi'nden sağlıkta yapay zeka adımı
Adıyaman Üniversitesi tarafından hazırlanan 'Deprem Sonrası Psikolojik Etkilerin Yapay Zeka ile değerlendirilmesi' başlıklı proje desteklenmeye değer görüldü.
6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş ve Pazarcık merkezli depremlerden etkilenen illerdeki insanlara travma sonrası stres bozukluğunun teşhisi yapay zeka aracılığı ile konulacağı öğrenildi.
Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Saadin Oyucu'nun yürütücülüğünü yaptığı, ' Deprem Sonrası Psikolojik Etkilerin Yapay Zeka ile Değerlendirilmesi: Anksiyete, Depresyon ve Travma Sonrası Stres Bozukluğu Tespiti' başlıklı proje, 'TÜBİTAK 1001 - Deprem Bölgesi Üniversiteleri Özel Çağrısı - Binbirçaba ' çerçevesinde desteklenmeye değer görüldü.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Proje Yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Saadin Oyucu, tıp ve yapay zekanın buluştuğu, Tıp Fakültesi ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ortaklığında yürütülen projenin Adıyaman Üniversitesi'nde disipliner çalışmaların önünü açacağını, bilime 'Adıyaman Üniversitesi' damgasını vuracağına inandıklarını söyledi.
Dr. Öğr. Üyesi Oyucu, 'Depremlerin insan psikolojisi üzerindeki etkilerini değerlendirmek, bu etkilerle başa çıkma süreçlerini anlamak ve toplumların psikolojik dayanıklılığını artırmak, yapay zeka algoritmalarının kullanımıyla depreme maruz kalmış bireylerin ruh sağlığının değerlendirilmesi ve analiz edilmesi ile mümkündür. Araştırmamızda, 6 Şubat 2023 tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan depremlerin etkilediği kişilerde ve travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) tanısı alan katılımcılarda dil ve konuşma bozukluklarının tanımlanması amacıyla yapay zeka algoritmaları kullanılması planlanmıştır. Depremlerin neden olduğu travmatik olaylar, psikolojik sağlık sorunları depremden etkilenen bireylerin yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürmektedir. Depremlerin neden olduğu travmatik olaylar, psikolojik sağlık sorunlarının hızla ağırlaşmasına neden olmaktadır. Erken teşhis, etkilenen bireylere daha hızlı ve etkili yardım sağlamak için gereken önlemlerin alınmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca erken teşhis, toplumda psikolojik sağlık sorunlarına karşı farkındalığın artmasını ve destek sistemlerinin daha etkili bir şekilde oluşturulmasını sağlayacaktır. Proje sonrasında elde edilecek sonuçlarla birlikte Travma sonrası stres bozukluğu teşhisi konan bireylerin uzaktan izleme, süreç takibi yapılabilmeye imkan sağlanacaktır. Ayrıca, yapay zeka modellerinin çağrı merkezi video konferans sistemlerine entegre edilerek, psikolojik desteğe ihtiyaç duyan insanlara ulaşımın kolaylaştırılması hedeflenmektedir' dedi.
Projede; Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Ferdi Doğan, Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Behiçe Han Almış, Tıp Fakültesinden Arş. Gör. Dr. Erkan Göçüm, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Hayriye Mihrimah Öztürk, Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Bilgisayar Mühendisliğinden Doç. Dr. Hüseyin Polat, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Erguvan Tuğba Özel Kızıl'ın araştırmacı olarak, Hatice Sude Yıldız, Asude Şamlı, Emir Çağrı Çelikten ve Sümerya Beşen'in ise lisans bursiyeri olarak yer aldığı öğrenildi.