• Haberler
  • Gündem
  • Adıyaman Ulu Camii için restorasyon çalışmaları başladı

Adıyaman Ulu Camii için restorasyon çalışmaları başladı

Adıyaman'ın önemli simgelerinden ve tescilli eserlerinden biri olan tarihi Ulu Cami, 6 Şubat 2023 depremlerinde büyük hasar alarak yıkıldı.

Adıyaman’ın simge yapılarından biri olan Tarihi Ulu Cami, depremin yaralarını sarıyor. Adıyaman Valisi Dr. Osman Varol ve AK Parti Adıyaman Milletvekili Dr. İshak Şan, camide devam eden restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi aldı, alanda emek veren işçilerle sohbet etti.

Asırlık Ulu Cami’nin Kökleri Dulkadiroğulları’na Uzanıyor

Adıyaman şehir merkezinde bulunan Ulu Cami’nin ilk inşa tarihi kesin olarak bilinmese de, 1506-1515 yılları arasında Dulkadiroğulları Beyliği döneminde Alaüddevle Bozkurt Bey tarafından yaptırıldığı düşünülüyor.

1863’teki kapsamlı onarım, caminin bugünkü mimari kimliğini oluşturdu. Bu onarıma ilişkin belge niteliğindeki kitabe, minarenin doğuya bakan kaidesinde yer alıyor. Ayrıca caminin, 1902 yılında bir kez daha restore edildiği, kemer içerisindeki ikinci kitabe ile günümüze ulaşıyor.

6 Şubat 2023’te yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler, Adıyaman’ı derinden sarsarken, Ulu Cami de bu felaketten ağır zarar gördü. Yanındaki binanın üzerine çökmesi sonucu tamamen yıkılan cami, tarihin gözleri önünde enkaza dönüştü.

Depremin hemen ardından, Vakıflar Genel Müdürlüğü liderliğinde titiz bir restorasyon süreci başlatıldı:

Adıyaman Ulu Camii için restorasyon çalışmaları başladı

Molozlar ayrıştırıldı, orijinal taşlar özenle korundu.

Bilim kurulları ve uzmanların rehberliğinde, özgün dokusu korunarak yeniden inşa süreci başlatıldı.

Adıyaman’daki depremde zarar gören 15 vakıf eserinden 12’si ağır hasar aldı. Bunlardan 10’unun ihale süreci tamamlandı ve onarım çalışmaları hızla devam ediyor. Şanlıurfa Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Ali Palalı, Ulu Cami’nin aslına sadık kalarak yeniden inşa edileceğini vurguladı.

Kültürel Miras Geleceğe Taşınıyor

Ulu Cami'nin yeniden ayağa kaldırılması, yalnızca bir ibadethanenin değil, Adıyaman’ın ruhunun, kültürünün ve tarihinin geleceğe taşınması anlamına geliyor. Yetkililer, restorasyonun kısa sürede tamamlanarak caminin yeniden ibadete ve ziyarete açılacağını belirtti.

 

Bakmadan Geçme