8. Uluslararası Tohumculuk kongresi Antalya'da gerçekleştirildi
Tohumculuk sektörünün geleceğine yön verecek olan '8. Uluslararası Tohumculuk Kongresi', Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın katılımıyla Antalya'da gerçekleştirildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı himayelerinde, Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi işbirliğiyle düzenlenen ‘8. Uluslararası Tohumculuk Kongresi’, Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı’nın katılımıyla Antalya’da gerçekleştirildi. 19 farklı ülkeden yaklaşık 1700 sektör paydaşının katılım sağladığı kongrede, üretim teknolojileri ve yöntemlerinin yanı sıra pazarlama, satış, markalaşma ve iş birliği fırsatlarının ele alınması hedefleniyor.
Antalya’nın Serik ilçesine bağlı Belek Turizm merkezindeki bir otelde düzenlenen 8. Uluslararası Tohumculuk kongresine Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Antalya Valisi Hulusi Şahin, TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer Güler, TYAB Yönetim Kurulu Başkanı Miktat Olgun ve çok sayıda TÜRKTOB ve TYAB üyesi katıldı.
TÜRKİYE’NİN BEREKİTİNİ DÜNYA SOYFALARINA TAŞIYORUZ
Kongrenin açılış konuşmasını yapan TÜRKTOB Yönetim kurulu başkanı Hacı Mehmet Güler; “Düzenlemiş olduğumuz 8. Uluslararası kongremiz aynı zaman sektörümüzün geleceğini şekillendirecek bir platformdur. Bu kongrenin tohumculuk sektöründe uluslararası iş birliğini güçlendireceğine yeni ufuklar açacağına inancımız tamdır. Tarım ve Orman Bakanlığımızın tarafından verilen destekler sayesinde Tarım ve ormancılık sektörümüzün son yıllarda yaşadığı değişime ve özellikle tohumculuk sektörümüzün büyüdüğüne şahit oluyoruz. Sertifikalı tohum üretiminde artış olmuştur, Türkiye’nin bereketini dünya sofralarına taşıyoruz, İthalat yapan bir ülke konumundayken, bugün Türk tohumculuk sektörü 117 ülkeye tohum ihraç ediyor. Yaklaşık 500 bin dolarlık ihracat ile Türkiye sessiz bir devrim yaşadı. Sınırları tamamen kapatsalar biz kimseyi gıdasız bırakmayacağız. Türk tohumculuk sektörü olarak daha fazla ihracat yapmak istiyoruz. Tohumculuk sektörümüzü çok daha ileriye taşıyacak ve devamlı hale getirecektir. Bu kongre inşallah sektörümüz için yeni bir dönemin başlangıcı olacak. Daha fazla ARGE ve yatırım yapılması gereklidir. Bu kongre Türk tarımını daha ileriye taşıma adına önemli bir kongre olduğuna inancım tamdır.” Şeklinde konuştu.
ANTALYA, TARIMIN VE YERLİ TOHUMCULUĞUN AMİRAL GEMİSİDİR
Konuşmasında Antalya’nın tarım ve tohumculuk alanındaki önemine vurgu yapan Vali Şahin, “Tarım ve turizm sektörlerinde Türkiye’nin amiral gemisi olan Antalya, tohumculuk sektöründe de Türkiye’nin amiral gemisi konumundadır. Tarım, tamamen teknoloji ve bilgiyle yapılması gereken, ciddi sermaye gerektiren ama getirisi de bir o kadar yüksek olan devasa bir sektördür. Ülke olarak iki trilyon dolar milli gelir ve bir trilyon dolar dış ticaret hedeflerimiz var. Bu hedeflere hızla ulaşacağımıza inanıyorum. Bunun için her sektörün üzerine düşen görevler var. Tarım sektörü de bu konuda üzerine düşen görevi yapmaya muktedirdir. Türk tarımı ve Türk tohumculuğu daha da ileri noktalara gelebilecek altyapı ve imkânlara sahiptir. Antalya da bu konuda önemli bir merkezdir.” dedi.
ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YÜRÜTTÜK
Bakanlık olarak tohum için önemli politikalar oluşturduklarını ifade eden Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı; “Tarımsal üretimin geleceğini korumak adına tohumculuk sektörümüze yönelik politikaları hep ön planda tutuyoruz. Son 22 yılda gerekli mevzuat başta olmak üzere, sektörün ulusal ve uluslararası kulvarda rekabet gücünü arttırmak için önemli çalışmalar yürüttük. Sektöre, hibe desteklerinden kredi desteklerine, yatırım projelerine kadar birçok alanda destek sağlıyoruz. Yaptığımız çalışmalarla yurt içinde tohumun yetersiz olduğu türlerde, üretimi arttırdık. Verim ve kalite açısından da en gelişmiş standartları yakalamaya çalıştık." diye konuştu.
22 YILDA TOHUMLUK ÜRETİMİNİ, 145 BİN TONDAN 1,3 MİLYON TONA ÇIKARDIK
Bakan Yumaklı, iklim değişikliğine bağlı olarak yaşanan kuraklık, tuzluluk, düşük sıcaklık, aşırı yağışlar gibi koşullarda uygun ıslah programları gerçekleştirdiklerini, bu kapsamda şu ana kadar 79 çeşit tescil edildiğini ve üretimde yaklaşık yüzde 20 artış sağlandı. Çalışmalar sonucunda ülkede kullanılan her 100 kilogramlık tohumun yüzde 97'sini yurt içinde üretir hale geldik, bu sayede son 22 yılda tohumluk üretimini, 145 bin tondan 1,3 milyon tona çıkardık. Ürettiğimiz tohumları sektörümüz 117 ülkeye ihraç edip, milli ekonomiye yaklaşık 500 milyon dolarlık katkı sağlamış oldu." Dedi.
TOHUMLUKLARDA ORTAK ÜRETİM MODELİ BAŞLATACAĞIZ
Bakan Yumaklı, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) ile özel sektör arasında tohumculuğu geliştirmek için model geliştirdiklerini anlatarak, "TİGEM ile özel sektör tohumcularımız arasında yerli ve milli tohumculuğu geliştirmek üzere ülkemizin ihtiyacı olan tohumluklarda ortak üretim modeli başlatacağız. Bu modelle, TİGEM'in geniş arazi gücü, makine ekipman parkı ve tecrübesini özel sektörün dinamizmiyle birleştirmek istiyoruz. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ile TÜRKTOB arasında da işbirliği protokolü imzalıyoruz. Bu protokolle özellikle tohum teknolojilerinin ve AR-GE faaliyetlerinin daha da geliştirilmesini amaçlıyoruz. Teşvik etmek ve sektörün daha da ileriye gitmesini sağlamak adına neler yapılabileceği konusunda daha sıkı işbirliği hedefliyoruz. Yine ortak projeler geliştirerek özellikle sektörde yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler üretmeyi hedefliyoruz. İnşallah bu protokole sektörün gelişmesine ve ivme kazanmasına önemli bir katkıda bulunacaktır." Dedi.
BİZ İSRAİL’DEN BİR ADET BİLE TOHUM ALMIYORUZ
8. Uluslararası Tohumculuk kongresine konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin İsrail’den tohum almadığını belirterek, bunu iddia edenler bilsinler ki Tüm dünyadan bağlantımız kesilse bile bizim kimseye ihtiyacımız yok. İsrail'den bir adet bile tohum almıyoruz. Şu anda bütün dünyada bağlantılarımız kopsa bile ülkemizin gıda arz güvenliğine etki edecek tohumculuk anlamında hiçbir sorunumuz yoktur, olmayacaktır. Türkiye tohum konusunda kendine yeten ve tohum ihraç eden bir ülkedir. Türkiye dünyada tohumculuk konusunda artık otorite olarak kabul edilen bir ülkedir. Bu ülkenin gençleri, mühendisleri, firmaları bu sektörü geliştirmek için gecesini gündüzüne katmaktadır. Bu babayiğitler olduğu sürece bizim İsrail'e de başka herhangi bir ülkeye de ihtiyacımız yoktur." Şeklinde konuştu.
ATA TOHUMU KONUSUNDA EN HASSAS ÜLKELERDEN BİRİYİZ
Ata tohumlarını korumak ve gelecek nesillere aktarmak adına bakanlığımız tarafından tohum gen bankasında 121 Bin 516 ata tohumunu gelecek nesle aktarmak için muhafaza edildiğini ifade eden Bakan Yumaklı, “Ata tohumunu çok önemsiyoruz, bunun için her türlü çalışmaya yapıyoruz. Bu kongrenin ülkemiz tohumculuğunun gelişmesine ve uluslararası bir eylem planı oluşturacağına inanıyorum. Kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor, ülkemiz tarımına hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.
Konuşmaların ardından, TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer Güler ile TAGEM Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay, iki kurum arasında tarımsal AR-GE konusunda iş birliğinin geliştirilmesini kapsayan protokolü imzaladı.